torstai 24. lokakuuta 2013

Macarons

Tämä on toinen kerta, kun elämäni aikana leivoin macaroneja. Ensimmäisellä kerralla paistoaikani taisi jäädä liian lyhyeksi, sillä macaronit eivät irronneet sitten millään leivinpaperista, vaikka jäähdytinkin ne kunnolla. Lopputulos oli kasa hajonneita macaroneja, olivat tosin oikein hyvänmakuisia! Halusin kuitenkin kokeilla, jos onnistuin saamaan ulkonäönkin kuntoon ja nämä onnistuivat ihan kohtuu hyvin!

Näihin macaroneihin laitoin sitruunakreemitäytteen, mutta se oli suoraan sanottuna pahaa. Ajattelin siis laittaa tähän aiemmin kokeilemani valkosuklaaganache-täytteen, joka oli erittäin hyvää! Jos joku kuitenkin haluaa tietää tämän sitruunakreemin ohjeen, kirjoitan sen mielelläni vaikka kommentteihin. 

Itse macaronien ohje on grammoissa, sillä ne ovat tarkempia, ja näiden osaksi jopa pahamaineisten leivonnaisten kanssa ei voi olla liian tarkka! Vatkaamisen kanssa saa myös olla varovainen: minä en käyttänyt enää valkuaisvaahdon jälkeen sähkövatkainta ollenkaan.

Macarons:
25 g sokeria
100 g kananmunan valkuaisia
125 g mantelijauhetta
225 g tomusokeria
(jauhemaista elintarvikeväriä)


Siivilöi aluksi mantelijauhe ja tomusokeri. Lämmitä uuni 140°.



Vatkaa valkuaisista ja sokerista vaahto siten, että vatkaat valkuaisiin aluksi hieman kuohkeutta ja lisäät sokerin vähitellen. Kun vaahto on valmis, lisää elintarvikeväriä. Huom! väri vaalenee huomattavasti, kun lisäät tomusokerin ja mantelijauheen, joten jos haluat kirkkaan värin, lisää elintarvikeväriä vielä vaikka se näyttäisi sopivan väriseltä.


Jauhemaista elintarvikeväriä saa esimerkiksi apteekeista


Tämä olisi kaivannut vielä lisää väriä, jotta macaronseista olisi tullut haluamani värisiä...


Sekoita siivilöity mantelijauhe ja tomusokeri valkuaisvaahtoon. Älä vatkaa liikaa, lopeta vatkaus heti, kun ainekset ovat sekaisin! 

Pursota leivinpaperille noin 4 cm halkaisijaltaan olevia macaronseja. Anna pinnan kuivua vähintään 45 minuuttia ennen uuniin laittoa. 



Paista noin 15 minuuttia. Irrota macaronit leivinpaperista vasta niiden jäähdyttyä.




Valkosuklaaganache:
200 g valkosuklaata
½ dl kuohukermaa

Paloittele ja sulata suklaa. Lämmitä kerma kattilassa, mutta älä kiehumispisteeseen asti. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaa sekaan. Jos seoksesta ei tule tasaista, voit tarvittaessa käyttää seosta lämpimällä liedellä (jälkilämmöllä). Pursota täyte macaronin toiseen puoliskoon ja paina "kansi" kiinni. Voilà!






Pauliina

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Perinteinen mansikka-banaanitäytekakku

Pikkuveljeni syntymäpäivän kunniaksi leivoin hänelle nyt viikonloppuna täytekakun. Makutoiveena oli mansikka-banaani (niin kuin joka vuosi...). Tee kakkupohja valmiiksi edellisenä päivänä ja koristele juhlapäivänä. Tämä kyseinen kakku oli neljän munan täytekakku, joten tässäpä helppoakin helpompi ohje ja yksinkertainen mutta kaunis koristeluidea.

Kakkupohja:
Tarvitset kolme samanlaista lasia
4 munaa
Saman verran sokeria
Saman verran vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta


Lämmitä uuni 175°. Voitele ja "korppujauhota" vuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, jonka jälkeen lisää vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia.



Kakun täyttämisessä ja koristelussa voi käyttää mielikuvitusta ja omat makutoiveet kannattaa ottaa huomioon. Tähän kakkuun laitoin väliin sekä banaania että mansikkaa. Vaihtoehtoisesti voi laittaa toiseen väliin pelkkää banaania ja toiseen mansikkaa jne. Kakun päällä oleviin mansikoihin sivelin vielä hieman hyytelösokeria kiillettä antamaan.

Lopputulos näytti sitten tältä! (Innostuin hieman valokuvaamaan)





keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Mudcake-kerrospikkuleivät

Eilisen Koko Suomi leipoo -jakson innoittamana leivoin tänään Hannun suunnittelemia mudcake-pikkuleipiä. Täytteen tosin sovelsin itse, sillä suklaata ei siihen hätään löytynyt. Lopputuloksena oli erittäin makeita pikkuleipiä: jo yhden keksin jälkeen oli makeanhimo poissa! Resepti oli melko helppo, eikä siihen vaadittu kovinkaan erikoisia ainesosia. 

Ohje käskee levittämään taikinan vuokaan ja paiston jälkeen painelemaan/leikkaamaan keksejä siitä. Tällä tavoin keksipohjaa jää kuitenkin hirvittävästi yli. Pursottaminen olisi säästeliäämpi tapa, mutta paistoaika muuttuisi ja mudcake-rakenne ei välttämättä säilyisi enää. Ohjeessa myös sanotaan laittamaan taikina vuokaan, joka on kooltaan 20x30. Minä laitoin kuitenkin sen hieman isompaan ja keksit onnistuivat hyvin, joten vuoan koosta ei kannata stressata. Kunhan muistaa paistoajan kanssa olla tarkkana, jos taikina levittyy kovin ohuesti vuokaan.

Pikkuleivät:
100 g voita
2 munaa
3 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.  Lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Sekoita ne sitten muna-sokeri-voi-seokseen. Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (jonka koko on noin 20x30 cm). Paista uunin keskitasolla 30-35 minuuttia. 


















Jäähdytä kakku kunnolla, jotta palojen leikkaaminen olisi helpompaa. Sopivat ja samankokoiset keksit saat esimerkiksi käyttämällä maustepurkkien kansia.




















Täyte:
125 g voita
250 g tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Sekoita voi, tomusokeri ja vaniljasokeri keskenään, kunnes seos on tasaista ja vaaleaa. Lisää lopuksi kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. 



Pursota keksin toiseen puoliskoon haluamasi määrä täytettä ja paina "kansi" kiinni. Voilà!








Pauliina


lauantai 12. lokakuuta 2013

Classic baked cheesecake

Tämän kyseisen reseptin bongasin Australian Masterchefistä! Australialainen kokki, Donna Hay, kävi opettamassa kilpailijoille tämän reseptin ja enköhän minäkin sen sieltä kirjannut ylös. Kaikista haastavinta oli muuttaa australialaiset mitat eurooppalaisiksi; australian ruokalusikka on 20ml ja heillä on myös käytössä mitta nimeltä "cup". Olen siis reseptiin muuttanut jo valmiiksi oikeat mitat. Tähän reseptiin en valitettavasti ottanut välivaiheista kuvia (seuraavissa tulee olemaan! terveisin: viisastunut) mutta pyrin selostamaan vaiheet hyvin! Muutama vinkki vielä alkuun:

Itseäni huolestutti aluksi täytteen koostumus; se oli kuin lättytaikinaa, eli hyvin "löysää". Täyte kuitenkin hyytyy uunissa ja jääkaapissa. Paistamisen jälkeen kakun kuuluu olla vielä hieman "raakaa" keskeltä. Ricotan löytäminen voi tuntua työläältä, mutta sitä myydään normaaleissa isoissa ruokakaupoissa, kuten Prismassa, tuorejuustohyllyllä. Siellä kuitenkin myydään kahdenlaista: kovaa ja pehmeää. Kova ricotta näyttää hieman fetajuustolta ja on pakattukin fetajuustomaisesti. Pehmeä ricotta taas on "purkissa". Tähän kakkuun pitää käyttää juurikin pehmeää ricottaa. 

Pohja:
1/2 dl ja 2 rkl mantelijauhetta
vajaa 2 dl (190 ml) vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
90 g voita

Lämmitä uuni 150°C. Mittaa mantelijauhe, vehnäjauhot, sokeri ja voi kulhoon. Nypi taikina sormilla tasaiseksi. Painele taikina vuokaan (Ø20-24) tarvittaessa lusikalla, tasaiseksi. Paista 15 minuuttia vaaleankultaiseksi.

Täyte:
330 g tuorejuustoa
500 g pehmeää ricottaa
4 munaa
3 dl ja 2 rkl sokeria
20 ml raastettua sitruunankuorta
4 rkl sitruunamehua
1/2 tl vanilja-aromia
2 rkl maissi- tai perunajauhoja + 2 rkl vettä

Sekoita tuorejuusto, ricotta, munat, sokeri, sitruunankuori ja -mehu sekä vanilja-aromi keskenään. Yhdistä maissi-/perunajauhot ja vesi, ja sekoita ne juustoseokseen.

Voitele vuoan reunat ja kaada täyte vuokaan. Kopsuttele varovaisesti poistaaksesi ilmakuplat. Painele tarvittaessa kuplia lusikalla. Paista 150°C tunnin ajan. Sammuta uuni ja paista jälkilämmöllä vielä toinen tunti. Laita juustokakku jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi, mieluiten yön yli.





Lopputuloksena on hieman sitruunainen ja erittäin herkullinen juustokakku! Tämä ohje on todennäköisesti paras, mitä itse olen kokeillut. Erittäin helppo ja herkullinen, mutta vie kieltämättä paljon aikaa!


Pauliina

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Vihdoinkin!

Niin pitkään olen halunnut aloittaa leivontablogin ja viimeinkin sen tein. Toiveina olisi sekä jakaa omia aikaansaannoksia että saada mahdollisesti hyödyllisiä vinkkejä! Jo pienestä tytöstä asti olen aina autellut äitiäni leipomisessa (taikinan syömisessä). Tavallisista korvapuusteista siirryttiin pikkuhiljaa vaikeampiin leivonnaisiin ja pian olin täysin hurahtanut leipomiseen!

Erityisen paljon pidän makeiden leivonnaisten teosta. Niiden koristeluvaihe on ehdoton suosikkini! Toisinaan teen myös esimerkiksi suolaisia piirakoita tai laitan kokonaisia aterioita. Kuitenkin blogini todennäköisesti painottuu juurikin makeiden leivonnaisten tekemiseen. Toiveita kuitenkin otetaan aina vastaan!

Kommentit ovat aina tervetulleita. Mikään ei varmastikaan piristäisi päivää enemmän kuin se, että on tullut uusi kommentti. Bloggaaminen on kuitenkin minulle täysin uutta, joten saa nähdä, kuinka kompastellen alku lähtee käyntiin! Seuraava teksti tuleekin jo olemaan resepti ja erittäin herkullinen sellainen!

Pauliina