Riippuen siitä, haluatko pieniä vai isoja sämpylöitä, tästä taikinasta tulee noin 12-18 sämpylää
Sämpylätaikina:
3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
3/4 tl suolaa
6-7 dl sämpyläjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl rypsiöljyä
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä
Valmista taikina edeltävänä iltana. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää hunaja, suola ja siemenet.
Alusta sämpyläjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeähköksi. Nosta taikinakulho muovikelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin.
Pahoittelen taustalla näkyvää sotkua... Mie en oo kovin siisti leipuri :( |
Leivo kohonnut taikina aamulla tangoksi ja jaa tanko osiin. Pyörittele osista oman maun mukaan kuinka suuria tahansa. Kaada siemenet kulhoon ja "kasta" sämpylät niissä. Jos siemenet eivät meinaa tarttua, voit hellästi painella niitä sämpylän päälle.
Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti